Mrtvi kanal

Mrtvi kanal, nekadašnje staro korito Rječine, a danas lučica za barke, za Riječane je oduvijek imao važnu povijesnu ulogu. Najpoznatija je ona da je Mrtvi kanal bio središnja točka neslavne povijesne epizode razdvajanja grada na dva dijela, Rijeku koja je pripadala Kraljevini Italiji i Sušak koji je bio dio Kraljevine SHS.

Nekadašnje riječno korito
Mrtvi kanal u stvari je staro prirodno korito Rječine, no ime Mrtvi kanal pojavljuje se tek u 19. stoljeću otkad se Rječina račva na novo i staro korito. Prvobitna riječka luka nalazila se upravo na prostoru Mrtvog kanala, od današnjeg Jelači-ćevog trga do Školjića. Česte poplave i problemi s nabujalom Rječinom doveli su do potrebe za skretanjem njezina toka. Poslije jedne velike poplave koja je poplavila gotovo cijelo Korzo odlučeno je da se Rječina regulira, odnosno da se iskopa novo korito. Taj je kanal uz velika ulaganja iskopan 1855. godine direktnom intervencijom samog cara Franje Josipa. Novo korito odvelo je Rječinu pravo u more, a u staro je korito puštena morska voda i od tada ono postaje Mrtvi kanal. Tad je nastalo i današnje područje Delte. Izme-đu Mrtvog kanala i novog korita Rječine ostao je teren trokutastog oblika koji je zbog sličnosti s grčkim slovom dobio naziv Delta.

Pristanište i trgovina
S godinama Mrtvi kanal postaje pomoćno pristanište za manje brodove koji su dolazili s kvarnerskih otoka i iz Dalmacije. S Kvarnerskih otoka i primorja u Mrtvi kanal su brodice dovozile razna dobra za prodaju ili daljnji transport, a s druge strane te su iste brodice ukrcavale dobra za otoke i primorje, koja su zaprežnim vozilima dovožena iz kopnenih dijelova Kvarnera. Poznata je bila, ne uvijek legalna, razmjena soli za brašno, ponuda ribe, maslinovog ulja, vina i razmjena za alate, proizvode od kože, tkanine i slično.

Kroz prošlost je područje Fiumare na kojem se danas nalazi Mrtvi kanal bilo centar brojnih povijesno-političkih zbivanja. Mrtvi kanal je imao i funkciju administrativne granice između Corpus separatuma tj. Rijeke i Banske Hrvatske odnosno Bakarskog municipija, a kasnije Sušaka. Nekad se na tom području nalazila i nekadašnja Bazarigova fontana iz koje su se brodovi opskrbljivali vodom. Fontana – perilo bila je smještena pokraj današnje autobusne stanice, no uklonjena je 1924.godine nakon pripojenja Rijeke Italiji, radi izgradnje graničnog zida između Jugoslavije i Italije. Mrtvi kanal, pripavši Jugoslaviji, postaje dio Sušačke luke u koji su znali pristajati i veliki putnički brodovi. Na Fiumari se nalazio niz dućana, kao nadaleko poznata drogerija, prodavaonica šešira. Nalazile su se tu i dizalica za popravak barki iz 19. stoljeća, kao i kamene i željezne bitve za privez brodova na kojima su raznim jezicima ispisani nazivi proizvođača i godina proizvodnje, ovisno o tome koja ih je država postavljala.

Nakon oslobođenja 1945., ruši se granični zid na Fiumari. Mrtvi kanal postepeno gubi lučku funkciju i postaje sportska lučica. Povijesno će ostati upamćeno da je to područje vjekovima bilo granica, općinska, pokrajinska, državna… I danas ima funkciju granice, ali samo između dva gradska mjesna odbora Školjić i Centar – Sušak.

Uz Mrtvi kanal vežu se i brojna velika imena i događaji iz povijesti, od kojih je dio obilježen spomenicima. Na tom se mjestu Riječanima obratio papa Ivan Pavao II, tu je održan i na kamenoj ploči trajno sačuvan poznati Titov govor o ujedinjenju Rijeke nakon talijanske okupacije i spomenik oslobođenju Rijeke. U novijoj povijesti pamtimo da su upravo s Delte riječki dragovoljci odlazili na bojišta u Domovinskom ratu, zbog čega je baš na Mrtvom kanalu i podignut Most hrvatskih branitelja.

Nastavite čitati

Najnovije objave

Skip to content