,

Željeznički kolodvor

Za razliku od ostalih gradova, koji su se željeznički povezali sa svijetom najprije jednom prugom, Rijeka je to isto učinila dobivši dvije. Sa svijetom je tračnicama spojena istodobno iz dva suprotna smjera. Jedna je pruga stigla iz smjera Karlovca i Budimpešte, druga iz smjera Ljubljane i Beča. Dogodilo se to 1873. Tada je podignut i prvi gradski željeznički kolodvor.

Promet nije posustajao, pa je ubrzo valjalo kolodvor proširi, točnije izgraditi novi i veći. Posla se 1890. prihvatio Ferenc Pfaff, budimpeštanski specijalist za tu vrstu prometnoga graditeljstva. Učinio je to u klasicističkom stilu, kao kompleks triju povišenih paviljona povezanih niskim krilima. Građevinu je uvukao od uličnog niza zgrada, čime je ispred kolodvora spretno formirao trg. Štoviše, postigao je utisak monumentalnosti kolodvora, prema se taj dojam duguje optičkoj varci – sve ga okolne zgrade nadvisuju.

Detalji o atrakciji
Vrsta atrakcije: Arhitektura
Nastavite čitati

Najnovije objave

Izložba MI.Ona.COCO

Izložba MI.Ona.COCO sadržajno pokriva nekoliko zanimljivih tematika. Na početku je prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa (“Stara Nama”, a Riječanima poznatija i

Skip to content