,

Stadion Kantrida

Riječki se stadion smjestio između mora i stijena, a svojim je posebnim i atraktivnim položajem zaslužio čak 3. mjesto na CNN-ovoj listi najneobičnijih stadiona na cijelome svijetu.

Na Kantridi, najzapadnijem dijelu grada Rijeke, između morske obale i visokih stijena, smjestio se jedan od najposebnijih stadiona u Hrvatskoj. Sportska arena jedinstvena po okruženju, ljepoti i ugođaju na stijenama starog kamenoloma (“kave”) svoj je sportski život započela 1. lipnja 1913. godine. Tada je sušačka mladež, okupljena u Hrvatskome sportskom klubu Victoria, velikim zanosom i poletom, na napuštenom prostoru kamenoloma uredila i osposobila prvo igralište propisanih dimenzija za nogometnu igru.

Igralište Kantrida kroz godine se preuređuje i oko 1925. godine poprima izgled pravoga sportskog objekta, o čemu svjedoče mnogobrojne slike i razglednice iz tog i nešto kasnijeg doba. Na njima se vidi kako se vremenom i naziv stadiona mijenja. Sadašnji obrisi stadiona nastaju sredinom tridesetih godina kada je on temeljito preuređen. Na zapadnoj strani, bliže moru, izgrađena je moderna betonska natkrivena tribina (danas središnji dio velike zapadne tribine), a lijevo i desno od nje male tribine. Istodobno, temeljito je preuređeno igralište, ugrađena drenaža te pristupi s istočne i zapadne strane. Preuređena je i kružna staza – trkalište te postavljena mrežasta ograda. Staza je bila nešto duža od uobičajene atletske jer je služila i kao biciklistička, a na njoj su održavane i utrke motora “dirt-track”, preteče današnjeg speedwaya na zemljanoj ili lešnatoj podlozi.

Danas je osnovna namjena stadiona za nogomet i atletiku, a uz to, objekt se povremeno koristi i za koncerte i turnire. U neposrednoj blizini Stadiona Kantrida nalazi se igralište za odbojku na pijesku, te plaža Igralište, kao i plaža za pse.

Gosti Stadiona Kantrida bili su najpoznatiji klubovi nekadašnje Kraljevine Italije, potom Jugoslavije, a danas samostalne Hrvatske i Europe.

Detalji o atrakciji
Vrsta atrakcije: Sport i rekreacija
Nastavite čitati

Najnovije objave

Izložba MI.Ona.COCO

Izložba MI.Ona.COCO sadržajno pokriva nekoliko zanimljivih tematika. Na početku je prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa (“Stara Nama”, a Riječanima poznatija i

Skip to content