Sveučilišna knjižnica Rijeka – Izložba Glagoljica

Izložba glagoljice u Sveučilišnoj knjižnici stalni je postav sa 127 eksponata koji govore priču o protežnosti i važnosti toga pisma u hrvatskoj i europskoj kulturnoj povijesti.

Izložba glagoljice u Sveučilišnoj knjižnici stalni je postav sa 127 eksponata koji govore priču o protežnosti i važnosti toga pisma u hrvatskoj i europskoj kulturnoj povijesti. Pismo je rođeno u 9. stoljeću i namijenjeno Slavenima, a njegovi su tvorci Konstantin (upamćen kao Ćiril), i njegov stariji brat Metod. Glagoljica je najduže opstala na hrvatskom tlu. Od 12. stoljeća izrasla je u hrvatsko nacionalno pismo. Izložba svjedoči kako je Rijeka zemljopisna i kulturološka točka u kojoj se dodiruje snažna glagoljska tradicija najbližeg okruženja. Tu su odljevci zapisa na kamenu, fotografska povećanja književnih i pravnih tekstova, te zapisa na freskama. Također se mogu vidjeti glagoljske tiskane knjige i portreti zaslužnih tiskara, poput srednjovjekovnoga riječkog tiskara Šimuna Kožičića Benje.

Za posjet izložbi Glagoljica u virtualnom obliku skenirati QR kod.

Virtualna šetnja izložbom: https://tourmkr.com/F1DVjcxrit/32583366p&325.41h&88.54t

Web stranica: www.svkri.uniri.hr

Lokacija
Dolac 1
Ulaznice i cijene
Cijena: 20,00 kn
Lokacija
Dolac 1
Ulaznice i cijene
Cijena: 20,00 kn
Kultura
Kategorija kulture: Muzeji, zbirke, galerije
Nastavite čitati

Najnovije objave

Izložba MI.Ona.COCO

Izložba MI.Ona.COCO sadržajno pokriva nekoliko zanimljivih tematika. Na početku je prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa (“Stara Nama”, a Riječanima poznatija i

Skip to content