,

Stari grad

Prošavši ispod Gradskoga tornja, prohodne kule nekadašnjih glavnih gradskih vrata, kroz koja se iz pravca priobalja ulazilo u srednjovjekovnu Rijeku, našli ste se unutar područja riječkoga Staroga grada. Na prostoru današnjega Koblerova trga prostirala se Placa, površinom nekad znatno manje, preciznije uže, komunalno središte obzidanoga srednjovjekovnoga grada. Vjerniji je povijesni prikazi Rijeke predstavljaju kao okomito izduljenu površinu, obrubljenu Gradskim tornjem i Vijećnicom sa sjevera i juga, te nizovima kuća s istoka i zapada.

Na sjeveru je Rijekom dominirao plemićev kaštel, na istoku glavna pučka crkva s grobljem, na zapadu prostrana redovnička klauzura, a ovdje na jugu, u blizini pristaništa i trgovišta na žalu podno gradskih zidina, nalazilo se svjetovno srce Grada. Tu su se Riječani sastajali da bi poslušali proglase općinskoga glasnika, sklapali ugovore, kupovali i prodavali, na otvorenom ili u dućanima smještenima u prizemljima kuća. Od tih su kuća preostali tragovi, poneki zid uklopljen u kasniju gradnju, barokni nadvratnik s grbom nekadašnjega vlasnika i svođene podzemne žitnice. U bližoj prošlosti ovdje se prostirala gradska „Zelena tržnica“ na kojoj se prodavalo povrće i voće.

Lokacija
Užarska ul.
Lokacija
Užarska ul.
Detalji o atrakciji
Vrsta atrakcije: Arhitektura
Nastavite čitati

Najnovije objave

Izložba MI.Ona.COCO

Izložba MI.Ona.COCO sadržajno pokriva nekoliko zanimljivih tematika. Na početku je prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa (“Stara Nama”, a Riječanima poznatija i

Skip to content