,

Trsat

Trsat, za koji se prvi put čulo još davne 799. godine, idealno je mjesto za šetnju, kavu i razgledavanje znamenitosti.

Prije svega Trsatskog kaštela koji potječe iz prapovijesti kad je bio samo osmatračnica. Svoj današnji izgled zahvaljuje svom posljednjem vlasniku, grofu Lavalu Nugentu, koji ga je kupio u prvoj polovici 19. stoljeća i obnovio kao obiteljski mauzolej.

U neposrednoj blizini nalazi se Svetište Gospe Trsatske, jedno od najstarijih u Hrvatskoj, koje je u lipnju 2003. posjetio i papa Ivan Pavao II. Njemu u spomen u svetištu je podignut spomenik Sveti otac – Trsatski hodočasnik, djelo kipara Anta Jurkića. Svetište na Trsatu je, prema legendi, nastalo 1291. godine kad se tu pojavila nazaretska kućica Svete obitelji koju su donijeli anđeli. Već sedam stoljeća ovo mjesto pohode brojni hodočasnici iz cijeloga svijeta, a posebno je svečano 15. kolovoza za blagdan Velike Gospe. Svetište i franjevački samostan povezani su s centrom Rijeke i stubama Petra Kružića koje je ovaj hrvatski vojskovođa dao izgraditi 1531. i po kojem danas nose ime. Ukupno ima 561 stepenica ugodne šetnje od centra grada do Trsata.

Svakako obiđite i trsatski park nastao u razdoblju između dva svjetska rata prema projektu arhitekta Zlatka Prikrila i hortikulturnog stručnjaka Josipa Kulfaneka, poznatog po uporabi autohtonog bilja i poštivanju prirodnog kamenog krajolika, te groblje.

I na kraju, ali nikako manje bitno, Trsat ima odličnu ugostiteljsku ponudu stoga si šetnju i razgledavanje svakako zapečatite ukusnom hranom.

Kampus

Osim znamenitosti koje će vas vratiti u prošlost, Trsat ima i svoj mlađi dio. U svakom smislu te riječi. Tu se, naime, nalazi novi riječki Sveučilišni kampus koji polako okuplja sve veći broj fakulteta na jednom mjestu čime se unaprjeđuje kvaliteta studentskog života u Rijeci. Ovo je mjesto okupljanja, stjecanja znanja, sklapanja prijateljstava i otvaranja novih mogućnosti. Slobodno uđite i prošećite šetnicama, avenijom, te razgledajte zgrade kako biste osjetili dah sveučilišnog ritma.

Trsatski kaštel

Uz pogled koji će vas ostaviti bez daha, na Trsatskom kaštelu razgledajte stalni muzejski postav, galeriju, posjetite caffe bar. Ako dolazite u ljetnim mjesecima, ovdje možete uživati u večernjim koncertima, kazališnim predstavama ili modnim revijama na otvorenom.

Ulaznice za stalni postav mogu se kupiti na Info punktu Trsatskog kaštela ili na našem web shopu.

Svetište Majke Božje Trsatske

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko središte zapadne Hrvatske. Njegov je postanak povezan s tradicijom o čudesnom prijenosu Nazaretske kućice i njezinom boravku na Trsatu (1291.-1294.). Krčki je knez Nikola I, ubrzo po preseljenju Bogorodičine kućice u Loreto, izgradio prvu, malu crkvu, na mjestu gdje se ona na Trsatu nalazila.

Virtualna tura

Detalji o atrakciji
Vrsta atrakcije: Top 10
Nastavite čitati

Najnovije objave

Skip to content