,

Teatro Fenice

Velika secesijska građevina Teatra Fenice kakvu danas znamo potječe iz 1914. i nasljednik je istovrsna starijeg, skromnijeg objekta. S novom zgradom, Rijeka je dobila zabavni centar koji je uključivao kazalište, varijete, kasino, koncertnu dvoranu, društvene prostorije i stambeni prostor. Velika dvorana Teatra mogla je primiti dvije tisuće gledatelja. Tomu valja dodati prostor ispod nje, prvotno nazvan Sala bianca.

Teatro Fenice izgrađen je kao najveća kinematografska sala i kao najveće kazališno zadnje u Hrvatskoj i širem okruženju. Arhitektonski ga potpisuju Theodor Träxler (učenik Otta Wagnera) i Eugenio Celligoi. To je prvo veliko europsko kazalište s nosivom konstrukcijom od armiranog betona. Uz elemente secesije, Teatro je ponudio oku protokubističke i futurističke elemente, a izdvojen položaj uz prugu i daje mu ponešto od metafizičkog ugođaja.

Detalji o atrakciji
Vrsta atrakcije: Arhitektura
Nastavite čitati

Najnovije objave

Izložba MI.Ona.COCO

Izložba MI.Ona.COCO sadržajno pokriva nekoliko zanimljivih tematika. Na početku je prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa (“Stara Nama”, a Riječanima poznatija i

Skip to content