ProNaCul – Promocija prirodne i kulturne baštine kroz razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima

Program: Interreg V-B Adriatic – lonian ADRION Programme 2014 – 2020

Trajanje projekta: 1.4.2020. – 30.9.2022.

Sveukupna vrijednost projekta: 1.770.348,98 €

EU potpora: 1.504.796,59 €

Ideja projekta ProNaCul je promicanje i očuvanje prirodne i kulturne baštine, te potpora razvoju transnacionalnih strategija namijenjenih zajedničkom promicanju regije kao turističke destinacije. Područja s kojih dolaze projektni i udruženi partneri nalaze se pod zaštitom UNESCO-a i Nature 2000, ili su u procesu postajanja zaštićenih područja u sklopu testnih područja ProNaCul-a. Jedan od glavnih ciljeva ovoga projekta je ojačati upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom, koje se postiže razvojem, primjenom i promicanjem zajedničke metodologije upravljanja. Aktivnost će biti potpomognuta virtualnom komorom osnovanom za promicanje zajedničke metodologije i njezin transfer u druga područja Adriona. Komora će biti savjetodavno tijelo za turističke djelatnike i funkcionirat će putem internetske platforme za razmjenu iskustva i primjere dobre prakse upravljanja prirodnom i kulturnom baštinom. Kako bi se poboljšale politike za bolje upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom, zajednička metodologija će se dostaviti kreatorima politika u obliku preporuka za konkretne lokalne, regionalne i nacionalne strateške dokumente s ciljem poticanja valorizacije i očuvanja prirodne i kulturne baštine, posebno razvojem održivog turizma. Turistička zajednica grada Rijeke, kao jedan od partnera na projektu primijenit će zajedničku metodologiju projekta ProNaCul na prostoru Trsatske gradine te unaprijediti prostor sustavom video nadzora i novim sustavom naplate karata.

Partneri:

Slovenija: Regionalna razvojna agencija Zasavje (vodeći partner), Centar za promociju poduzetništva Piran d.o.o.

Italija: LAG Istočna Venecija, grad Bolonja

Hrvatska: Turistička zajednica grada Rijeke, Turistička zajednica Zagrebačke županije

Grčka: Ilijska gospodarska komora, Regija Jonskih otoka

Bosna i Hercegovina: Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Javna ustanova Agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća grada Trebinja

Srbija: Sveučilište u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet, Općina Raška

Pridruženi partneri: Kulturni centar Radnički dom Zagorje ob Savi; Javna ustanova “Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje”

Više informacija o projektu na poveznici.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru programa INTERREG V-B Jadransko-jonski program ADRION 2014.-2020. te fonda IPA II.

ProNaCul - Promocija prirodne i kulturne baštine kroz razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima

Nastavite čitati

Najnovije objave

Skip to content