Plaćanje PDV-a na usluge posredovanja inozemnih turističkih agencija

Iako većina privatnih iznajmljivača nisu obveznici poreza na dodanu vrijednost jer im godišnji promet ne prelazi 39.816,84 €, iznajmljivači su dužni obračunati i platiti PDV po stopi od 25% na račune koje im za obavljene usluge posredovanja (proviziju) ispostavi turistička agencija sa sjedištem u nekoj drugoj državi EU ili trećoj zemlji. Iznajmljivači nemaju pravo na odbitak (povrat) ovog PDV-a. Za detaljne informacije iznajmljivači se trebaju obratiti svojoj nadležnoj Poreznoj upravi.

ePorezna – usluga FINA-e za male iznajmljivače

Iznajmljivačima paušalistima koji su obveznici plaćanja PDV-a temeljem korištenja usluga posredovanja stranih agencija i portala (posredničke provizije, oglašavanje i slično) FINA nudi sljedeće usluge:

1. Izradu i slanje obrazaca poreza na dodanu vrijednost u sustav ePorezna i

2. Slanje obrazaca poreza na dodanu vrijednost u sustav ePorezna

3. Pohrana obrazaca u sustav elektroničke arhive – servis FINA e-Arhiv

Ukratko, usluge omogućuju da iznajmljivač paušalist pribavi porezni broj u najbližem uredu Porezne uprave i potpiše punomoć u najbližoj poslovnici FINA-e, a potom jednom mjesečno donese (ne mora niti osobno) ispostavljene fakture inozemnih posrednika i uplati pripadajući PDV. Sve ostale administrativne radnje, od obračuna PDV-a do slanja obrazaca u sustav ePorezna, obavlja FINA, uz određenu naknadu.

Više informacija možete pronaći na ovom linku FINE

Svi obveznici plaćanja PDV-a kojeg su obvezni podmiriti temeljem korištenja usluga posredovanja stranih agencija i portala izradu i slanje obrazaca poreza na dodanu vrijednost u sustav ePorezna mogu obaviti i sami prijavom u NIAS-Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (e-Građani).

Za sva pitanja iz područja računovodstva, poreza i financija koji se tiču smještaja u domaćinstvu iznajmljivača možete nazvati savjetničke brojeve telefona društva RRiF plus d.o.o, Zagreb:

– 01/4699-111 (pretplatnici uz pin)

– 060/60-20-60

– e-mail: rrif@rrif.hr

Nastavite čitati

Najnovije objave

Izložba MI.Ona.COCO

Izložba MI.Ona.COCO sadržajno pokriva nekoliko zanimljivih tematika. Na početku je prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa (“Stara Nama”, a Riječanima poznatija i

Skip to content