,

Palača Modello

Kako se Rijeka u svemu natjecala s konkurentskom lukom Trst, tako se podrazumijevalo da treba imati i svoj Palazzo Modello, uzor gradskih monumentalnih palača u stilu kasnog historicizma, danas sjedište Gradske knjižnice Rijeka i Circolo italiano di cultura. Projekt su izradili čuveni bečki arhitekti Fellner i Helmer po uzoru na francuska mansardna krovišta te stilski kombinirajući renesansu i barok pariškog Louvrea.

U ovoj je zgradi isprva bilo sjedište Riječke štedionice i Casinò Patriottico, što je u prijevodu naziv Društva ugarsko-fiumanskog prijateljstva, popularnog oblika kulturnih institucija u 19. stoljeću. Arhitekti su se potrudili da građevina bude raskošnih pročelja, osobito pročelje prema kazalištu i paviljonima tržnice. Skulpturalnu opremu pročelja izveo je riječki kipar Ignazio Doneghani, a bogato ornamentirano kovano željezno rad je Matije Dumčića. Velike su količine novaca utrošene na opremu interijera počevši od stubišta, ili kavane i gostionice gdje je svaki od separea bio uređen u raznim orijentalnim stilskim inačicama, u turskom stilu, arapskom, perzijskom i slično.

Građevina je podignuta 1882. na mjestu srušenog kazališta Adamić o čemu svjedoči spomen ploča iz 1897. na pročelju, koju je dao postaviti Adamićev unuk, riječki gradonačelnik Giovanni Ciotta. Prostori Gradske knjižnice Rijeka i kluba Circolo italiano, otvoreni su za posjetitelje.

Detalji o atrakciji
Vrsta atrakcije: Arhitektura
Nastavite čitati

Najnovije objave

Izložba MI.Ona.COCO

Izložba MI.Ona.COCO sadržajno pokriva nekoliko zanimljivih tematika. Na početku je prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa (“Stara Nama”, a Riječanima poznatija i

Skip to content