,

Lazaret

Lazaret u današnjoj Krešimirovoj ulici korišten je između 1725. i 1812. U tom je razdoblju jedan od najsuvremenijih pomorskih zdravstvenih objekata na jadranskoj obali. Podignut je na tadašnjoj gradskoj periferiji, nekoliko koraka od riječke luke Mandrać, u kojoj su se mogli privezivati manji brodovi. Ako je brod stizao iz zdravstveno upitnog predjela, putnici i roba ostajali su u lazaretu 40 dana, dovoljno da se utvrdi jesu li donositelji kakve zarazne bolesti.

Premda se kompleks lazareta već odavno ne upotrebljava za prvotnu namjenu, na njegovu očuvanost upućuje dojmljiv ulazni portal na glavnoj ulici. Riječki arhitekt Antonio de Verneda osmislio je kompleks kao kasnobarokno zdanje. Danas se koristi kao sjedište gradskih vatrogasaca. I to ne bilo kojih. U Rijeci je 1863. osnovana prva vatrogasna postrojba u Hrvatskoj. Bio je to gradski profesionalni vatrogasni zbor.

Detalji o atrakciji
Vrsta atrakcije: Arhitektura
Nastavite čitati

Najnovije objave

Izložba MI.Ona.COCO

Izložba MI.Ona.COCO sadržajno pokriva nekoliko zanimljivih tematika. Na početku je prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa (“Stara Nama”, a Riječanima poznatija i

Skip to content