,

Islamski centar i džamija

Rijeka je grad poznat po svojoj multikulturalnosti, stoga se ponosi i, po mnogima, najljepšom džamijom u Europi, otvorenom 2013. godine.

Rijeka je grad poznat po svojoj multikulturalnosti, stoga se ponosi i, po mnogima, najljepšom džamijom u Europi, otvorenom 2013. godine. Islamski centar sa džamijom smješten je na području Gornjeg Zameta s kojeg se pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev. Lokacija, ali prvenstveno arhitektonsko rješenje, zaslužni su da posjetiteljima na tren zastane dah.

Džamija je djelo suradnje kipara Dušana Džamonje, koji, nažalost, nije dočekao njezino otvaranje, te arhitekata Branka Vučinovića i Darka Vlahovića iz biroa »ADB« u Zagrebu. Velika želja kipara Džamonje bila je izgraditi džamiju i često je govorio da će izgledati kao skulptura, a ona upravo tako danas i izgleda.

Monumentalna razvedena kugla s plaštom od inoksa, komponirana od šest kalota u čijim se obrisima i staklenim procjepima pojavljuje islamski simbol polumjeseca, izranja iz trga popločenoga kamenim travertinom, koji je umjetnika asocirao na pustinjski pijesak.
Trg ispod kojeg se nalaze podzemne etaže Islamskog centra zamišljen je kao postament u čijem je središtu džamija s minaretom visokim 23 metra.

Kompleks krase i tri fontane, jer element vode, kao simbol čistoće, u islamskoj arhitekturi ima posebno značenje. Na prvoj etaži pod džamijom smješteni su ugostiteljski objekti otvoreni za sve posjetitelje, polivalentna dvorana za razna društvena i kulturna okupljanja, uredski prostori i divanhana – posebna prostorija namijenjena ženskim razgovorima. U Islamskom su centru i učionice za vjeronauk te vrtić za djecu predškolske dobi. Kompleks ima i podzemnu garažu, te vanjski prostor za šetnju. Molitveni dio može primiti do 1400 vjernika.

Detalji o atrakciji
Vrsta atrakcije: Arhitektura
Nastavite čitati

Najnovije objave

Izložba MI.Ona.COCO

Izložba MI.Ona.COCO sadržajno pokriva nekoliko zanimljivih tematika. Na početku je prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa (“Stara Nama”, a Riječanima poznatija i

Skip to content