,

Groblje Kozala

Groblje Kozala jedno je od prvih komunalnih groblja u Europi. Zemljište za njegove potrebe kupljeno je 1771. i u nekoliko mahova se širilo. Groblje je službeno otvoreno 1838. Grad je 1872. tu zaposlio čuvara, a on počinje voditi Knjigu ukopa, s imenima sahranjenih. Kozala je otvorena knjiga gradske povijesti. Tu su pokopani mnogi poznati Riječani: Adamić, Ciotta, Salcher, Ossoinack, Whitehead, Hajnal, Gorup, Meynier, Venucci, Kersnik, Grossich. Kozala je i umjetnička galerija na otvorenom, zahvaljujući mauzolejima obitelji Whitehead, Scarpa, Gorup, Leard, Manasteriotti i drugim.

Uz groblje je 1934. podignuta crkva sv. Romualda i svih svetih, tzv. Votivni hram, čije bijele okomice slijede okolne zelene čemprese. Arhitekt Bruno Angheben osmislio je avangardističko zdanje, u duhu svoga vremena. Ipak, ono nadilazi sva ideološka ograničenja tadašnjih i kasnijih političkih avangardi.

Detalji o atrakciji
Vrsta atrakcije: Arhitektura
Nastavite čitati

Najnovije objave

Izložba MI.Ona.COCO

Izložba MI.Ona.COCO sadržajno pokriva nekoliko zanimljivih tematika. Na početku je prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa (“Stara Nama”, a Riječanima poznatija i

Skip to content