Crkva sv. Fabijana i Sebastijana

Crkva sv. Fabijana i Sebastijana je omanja građevina, ali s vrlo dugom biografijom. Nadasve je značajna za povijest riječke zdravstvene kulture, zahvaljujući tomu što je posvećena zaštitniku od kuge. Ta je bolest u srednjem vijeku desetkovala cijelu Europu, pa ni riječko područje nije ostalo iznimka. Kao zavjet nakon nestanka kuge, krajem 13. stoljeća, na mjestu današnje crkve bila je isprva podignuta jedna još manja. Nova, barokna, pojavila se na njenu mjestu u 16. stoljeću. O tomu svjedoči natpis nad ulazom u građevinu, s ubilježenom 1562. godinom.

U skladu sa svojom veličinom, crkva nije bogato uređena. Ipak, zanimljiva je ne samo kao svjedočanstvo o strašnoj bolesti koja je nekoć poharala riječki kraj. U njoj su pohranjeni vrijedni predmeti iz brojnih crkvica u riječkom okruženju koje su nestale tijekom 18. stoljeća.

Kultura
Kategorija kulture: Spomenici
Nastavite čitati

Najnovije objave

Izložba MI.Ona.COCO

Izložba MI.Ona.COCO sadržajno pokriva nekoliko zanimljivih tematika. Na početku je prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa (“Stara Nama”, a Riječanima poznatija i

Skip to content