,

Casa rossa

Crvena kuća izrasla je gotovo pred očima ljudi koji su dolazili s mora, pristižući 1903. brodovima na ulaz u Mrtvi kanal.

Dogodilo se to u sklopu urbanističkog osmišljavanja prostora što se pojavio između glavne gradske tržnice i nove kazališne palače. Prostor je bio dobiven nasipavanjem, što znači oduzet moru. Gradski oci odlučili su na njemu podići novi urbani kvart, što je u praksi značilo kompleks od nekoliko velikih stambenih zgrada.

Graditeljskog projekta prihvatio se arhitekt Venceslao Celligoi. Crvena kuća je izgrađena u njegovoj prepoznatljivoj maniri. Pročelje duguje živopisnost crvenoj opeci, ritmizirano postavljenim balkonskim konzolama i bijelim kamenim detaljima. S jedne strane okrenuta moru, s druge strane Mrtvom kanalu, Crvena kuća ne prestaje zrcaliti svoje poveće, peterokatno lice u morskim valovima.

Detalji o atrakciji
Vrsta atrakcije: Arhitektura
Nastavite čitati

Najnovije objave

Izložba MI.Ona.COCO

Izložba MI.Ona.COCO sadržajno pokriva nekoliko zanimljivih tematika. Na početku je prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa (“Stara Nama”, a Riječanima poznatija i

Skip to content