,

Astronomski centar Rijeka

Upoznajte zvijezde u ovom, u Hrvatskoj i široj regiji, jedinstvenom astronomskom centru. Osim nebeskih objekata, sa brda Sveti Križ gdje je smješten, pruža se i prekrasan pogled prema Riječkom zaljevu i brdovitom zaleđu.

Astronomski centar Rijeka unikatan je objekt te vrste u Hrvatskoj. Otvoren je 2009. iznad grada, u bivšoj utvrdi iz Drugog svjetskog rata. U jednoj od četiri kule utvrde ugrađen je 2001. teleskop, zaštićen pokretnom kupolom. Objekt je danas prvi astronomski centar u Hrvatskoj koji objedinjuje zvjezdarnicu i planetarij. To je također jedini planetarij u Hrvatskoj i široj regiji s digitalnom tehnologijom. Njegov se program odvija u sfernoj kupoli, koja može primiti 52 posjetitelja. U njoj se mogu pogledati filmovi i prezentacije posvećene svemirskom beskraju, svaki dan od utorka do subote. Planetarij je dio Međunarodne udruge planetarija (International Planetarium Society).

Centar raspolaže prostorijama za predavanja i radionice, caffe barom i terasom s panoramskim pogledom na Kvarner, zaleđe i obližnju srednjevjekovnu crkvicu. Do njega se može doći gradskim autobusom, što je u takvih objekata rijetko. Građevina je u potpunost prilagođena kretanju osoba smanjene pokretljivosti, a programi su prilagođeni svim dobnim skupinama.

Lokacija
Sveti križ 33
Detalji o atrakciji
Vrsta atrakcije: Top 10
Nastavite čitati

Najnovije objave

Izložba MI.Ona.COCO

Izložba MI.Ona.COCO sadržajno pokriva nekoliko zanimljivih tematika. Na početku je prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa (“Stara Nama”, a Riječanima poznatija i

Skip to content