Rijeka je grad slojeva, kontrasta i susreta kultura: mjesto gdje se povijest i sadašnjost prirodno isprepliću. Upravo tu slojevitost odlučio je ispričati Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa na događaju Mozaik okusa i doživljaja kroz jedinstvenu kulinarsku kreaciju ili bolje rečeno kreacije, a radi se o riječkim kockicama – malim zalogajima ili jelima, čiji je koncept već predstavljen u sklopu Riječkih gastronomskih luka te ga neki riječki restorani razvijaju. Riječke kockice su jela osmišljena s namirnicama iz Rijeke i okolice, a cilj ih je implementirati u ponudu riječkih restorana i drugih ugostiteljskih objekata prehrane te od njih, uoči preuzimanja titule Kvarner – Europska regija gastronomije 2026. godine, stvoriti još jednu gastronomsku posebnost destinacije. O kakvim je zalogajima zapravo riječ razgovarali smo s chefom spomenutog Hotela – Borisom Antićem.
Možete li opisati vaše tri kockice. Kakve nam okuse donose?
Naravno. Prva spaja crnu leću i inćune, koji nas vraćaju u antičko doba, s lososom i krem sirom – priča o gradu koji je uvijek bio otvoren novim utjecajima.
Druga donosi palentu iz riječkih mlinova, hobotnicu kvarnerskih ribara i jestivo cvijeće – spoj jednostavnosti i profinjenosti. Treća, slatka, kreirana je od smokava, skute, prošeka i citrusa – evocira toplinu Mediterana, blagdanske okuse i domaću gostoljubivost.
Gdje ste pronašli incpiraciju? 
Naša je želja bila stvoriti nešto što će gostima u jednom zalogaju približiti priču o Rijeci. Grad je kroz stoljeća bio raskrižje kultura – od Liburna i Rimljana, preko ribarske i trgovačke tradicije, do današnjeg modernog identiteta. Htjeli smo sve te slojeve pretočiti u gastronomsku formu koja će biti suvremena, a istovremeno duboko ukorijenjena u lokalno. Tako su nastale naše riječke kockice.
Kockice su idealan format za kreiranje novih jela, zar ne?
Kockica nam je bila zanimljiv format jer simbolizira slojevitost – svaka strana otkriva nešto novo, baš kao što i Rijeka ima mnogo lica. Uz to, daje nam mogućnost precizne i elegantne prezentacije, što je gostima Hotela Hilton itekako važno. Ujedno to je bio najveći izazov, zapravo pronaći ravnotežu između tradicije i suvremenih tehnika. Kad gost kuša kockicu, želimo da osjeti povijest i sadašnjost Rijeke, ali i da ga iznenadi estetika i profinjenost prezentacije. To je trenutak kada kulinarstvo prestaje biti samo hrana i postaje iskustvo.
Kada gosti mogu kušati Riječke kockice u vašem Hotelu?
Kockice će u redovnu ponudu ući u sklopu obilježavanja Rijeke odnosno Kvarnera kao Europske regije gastronomije,a to je  2026. godine. Do tada ih predstavljamo kroz posebne događaje i degustacije: kao mali uvod u ono što tek slijedi.