Na Botelu Marina u Rijeci svečano je predstavljeno 30. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica – 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2025/26, u izdanju Abisal biblioteke Gastronaut.
Projekt Restaurant Croatica i prateća zajednica Gastronaut predstavljaju najstarije brendove poticanja kvalitete u ugostiteljstvu u Hrvatskoj. Još od 1995. godine vodič ističe restorane koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te ih promovira kao uzor u podizanju kvalitete ponude i usluge. Od početnih 700, danas u izboru sudjeluje više od 2400 restorana, a konačnu listu najboljih određuje Časni odbor projekta.
U protekla tri desetljeća u vodič je uvršteno ukupno 545 restorana, dok je njih šest titulu nosilo svih 30 godina, a 18 ih je uspjelo zadržati više od 20 godina. Ovogodišnji laureati, uz plakete i titulu Restaurant Croatica 2024., dobili su i posebne naljepnice s QR kodom koji vodi na online izdanje vodiča.
Voditeljica projekta i urednica izdanja je Karin Mimica, koja ga je pokrenula 1995. godine u suradnji s Hrvatskim gospodarskim forumom, dok je za dizajn izdanja zaslužan Vlatko Ignatoski, a stručna suradnica je Marina Selak. Partneri projekta su Udruga hrvatskih restoratera, Hrvatska turistička zajednica i niz strukovnih institucija.
Knjiga na više od 400 stranica donosi pregled 100 vodećih restorana, predstavljene kroz tekst, fotografije i recepte kućnih specijaliteta, kao i preporuke što vrijedi posjetiti u njihovim regijama. Podijeljena je u šest cjelina – Istru i Kvarner, Dalmaciju, Liku i središnju Hrvatsku, Zagreb i okolicu, sjever Hrvatske te Slavoniju i Baranju – uz preporuke lokalnih delicija, vina, ulja i eno-gastro događanja. Među receptima pronaći delicije poput tartara od pastrve, arancinija s dagnjama, brudeta od sipe s domaćim makarunima, šarana na rašljama, sporokuhanih junećih obraza ili pak sladoleda od bučinih sjemenki i ulja i drugo.
Tiskano izdanje vodiča dostupno je u odabranim knjižarama, dok se online verzija može naručiti putem izdavača Abisal.
Promocija nove knjige organizirana je uz podršku Hrvatske turističke zajednice, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice Kvarnera, Grada Rijeke, Turističke zajednice grada Rijeke, Udruge hrvatskih restoratera.