Iza nas je dvodnevni međunarodni eno-gastro festival WineRi, koji je organiziralo Udruženje Kvarner Wines uz podršku i suorganizaciju mnogobrojnih partnera među kojima su Primorsko – goranska županija, Grad Rijeka, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera, ali i Turistička zajednica grada Rijeke. Održan u prostoru Exportdrva, Festival je ove godine okupio čak 111 izlagača s više od 600 etiketa raznih vina iz Hrvatske i susjednih zemalja, a u ponudi su se našla i žestoka pića.
Turistička zajednica grada Rijeke aktivno podržava manifestacije koje promoviraju bogatstvo regije u eno-gastronomskom smislu, a ove je godine, u suradnji s turističkim zajednicama Riječkog prstena, festival WineRi bio idealna podloga za daljnju prezentaciju projekta Gastronomija Rijeke i Riječkog projekta s naglaskom na Mozaik okusa, koji je javnosti predstavljen početkom prošlog tjedna. Projekt Gastronomija Rijeke i Riječkog prstena ima za cilj jačati poziciju Rijeke kao prepoznatljive gastro destinacije, pripremajući je za još veći projekt koji započinje slijedeće godine, a radi se o projektu Kvarner – Europska regija gastronomije.
U kontekstu toga na Festivalu je postavljen štand gdje je Konoba Feral pripremala autentična jela inspirirana kvarnerskom tradicijom. Spajajući autohtone okuse s pomno odabranim vinima, posjetitelji su imali priliku kušati specijalitete koji odražavaju bogatstvo i tradiciju kvarnerske kuhinje. Kuharski tim Konobe Feral, predvođen glavnim chefom Aleksandrom Salevićem, pripremao je niz autohtonih specijaliteta, a meniju su se našli riječka pogača, dimljena tuna, grobnički sir, bakalar, gulaš s fužima, lignje u šugu s palentom, jota, salata od hobotnice, halubajski presnac, ali i Riječke kockice. Od vina se nudila belica, malvazija, bakarska vodica i mnoge druge etikete koje oslikavaju bogatstvo kvarnerske eno – gastro scene.
Rijeka kao gastro destinacija
-Rijeka i okolica imaju iznimno bogatu kulinarsku tradiciju, a ovakvi događaji omogućuju nam da našu ideju koju gradimo oko projekta Gastronomija Rijeke i Riječkog prstena približimo široj publici. Posebno smo ponosni što smo predstavili vrhunske lokalne proizvode i autentična jela koja odražavaju identitet Rijeke i Riječkog prstena. Upravo ovakvim inicijativama želimo promovirati Rijeku i njenu okolicu kao destinaciju koja nudi ne samo kulturne i prirodne ljepote, već i iznimno bogatu i raznoliku gastronomsku ponudu, istaknuo je direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Petar Škarpa.
Okusi Kvarnera na jednom mjestu
Direktorica TZ Kvarner, Irena Pešić Živadinov izjavila je kako ju jako veseli to što Turistička zajednica grada Rijeke provodi projekt Mozaik okusa, koji se savršeno uklapa u veći projekt Kvarner – Europska regija gastronomije.
-Rijeka ima mnogo toga za ponuditi – od autohtonih recepata do lokalnih namirnica. Današnji gost traži doživljaj, želi kušati ono što ne može pronaći na drugim destinacijama. Sama titula Kvarner – Europska regija gastronomije dodijeljena nam je jer smo u posljednjih desetak godina napravili značajne iskorake u razvoju naše gastronomije, umreženosti i ponudi autohtonih proizvoda. U to spadaju i naša vina – naime prošle godine proglašeni smo najboljom održivom vinskom turističkom destinacijom upravo zbog 36 autohtonih sorti vinove loze koje rastu na tako malom području, izjavila je direktorica TZ Kvarner Irena Pešić Živadinov, najavljujući niz događanja turističkih zajednica Riječkog prstena koje će se u narednom periodu održati, a sve kako bi se dodatno promovirala gastronomska i vinska ponuda Kvarnera.