Prezentacija tradicijskih barki u sklopu Festivala Fiumare Izložbe, Ostalo, Sport
Lokacija: Razne lokacije
Mjesto / Grad: Rijeka
Datum: 22.09.2021 - 29.09.2021
Vrijeme: -

I ove godine manifestacija FIUMARE započinje tradicionalnim izlaganjem barki na riječkom Korzu, koje su obnovljene u sklopu europskog projekta Arca Adriatica. Stručno- popularna predavanja pod nazivom „MaRiTime“ održat će se u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja, a u Sveučilišnoj knjižnici održat će se predavanje o Franji Ksaveru Orlandu, utemeljitelju prve javne nautičke škole u Rijeci, s popratnom izložbom njegovih udžbenika. U ribarnici će biti postavljena izložba fotografija pod nazivom „Blago kvarnerskog podmorja – mekušci“, u izlozima vijećnice Grada Rijeke izložba FIUMARE – prošlost i sadašnjost za budućnost, a na Gatu Karoline Riječke izložba FIUMARE – Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije.
Na Gatu Karoline Riječke bit će upriličena inauguracija lošinjskog logera Nerezinac (u potpalublju Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja), obnovljen kroz projekt Mala barka 2 te inauguracija tradicijskih barki koje su obnovljene/izgrađene kroz projekt Arca Adriatica te će se održavati interaktivne radionice pomorskih vještina.

U akvatoriju riječke gradske luke održat će se demonstracijsko mornarsko i sportsko veslanje, regata tradicijskih barki.

Nakon bala jedara i svjetala, uprizorit će se povijesni događaj „Karolina Riječka spašava Rijeku“ i vatromet s mora, a primorski ugođaj upotpunit će se i glazbom.
Eko-etno sajam autohtonih proizvoda Kvarnera održat će se u Verdijevoj ulici, pokraj kazališta, a u obližnjim restoranima nudit će se jela na bazi autohtonih namirnica Kvarnera.

Kompletni program Festivala Fiumare