Fiumare

Zaslugom neumornih entuzijasta – zaljubljenika u more i pomorsku tradiciju Rijeka nudi svojim građanima i posjetiteljima zanimljivu manifestaciju u retro stilu – „Fiumare“ – Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije. Rijeka se u vrijeme održavanja manifestacije “vraća 100 godina u prošlost” kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa.

Quaternarius je latinski naziv za mjesto u kojemu se spajaju četiri krajnosti: planine sa sjevera, otoci s juga, krševita obala s istoka i veliki poluotok sa zapada uz sudar južnih i sjevernih vjetrova, istočnih i zapadnih trgovačkih, običajnih i civilizacijskih utjecaja. To je Kvarner, a središte Kvarnera je Rijeka. Još od starih Liburna koji su morem povezivali područje od Raškog zaljeva do ušća Krke i razmjenjivali svoja dobra s Histrima i Dalmatima, preko Rimske Tarse kao ishodišta graničnog Limesa, iz ušća Rječine se isplovljavalo i u Deltu uplovljavalo baš kao i danas. Najprosperitetnije razdoblje pomorske Rijeke bilo je ono koncem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća. Na valu snažnog industrijskog poleta proširuju se lučki kapaciteti, Rijeka povezana željeznicom i Karolinskom te Lujzinskom cestom s kontinentalnim zaleđem postaje najveća i najznačajnija luka hrvatskog Jadrana. To je ujedno i vremenski okvir koji ponovo živi u danima Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije „Fiumare“.

Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom, „Fiumare“ postaje svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Delte – Mrtvog kanala i Verdijeve ulice – spojnice s tržnicom i lukom. Tradicijske drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, brodomodelarske radionice i promocija starih običaja, fotografija i slika… Tradicijske pjesme i plesovi, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirani razgledi kazališta i povijesnih lokacija užeg središta grada, regate tradicijskih barki na jedra… to je kolaž oživljenih slika Mrtvog kanala kroz stoljeća.

Vrijeme održavanja: svibanj / lipanj