Trsatski kaštel

Trsatski kaštel je strateški izbočeni vidikovac na 138 metara visokom brijegu koji dominira Rijekom. Prvi se put spominje kao sjedište župe 1288. Na tom se mjestu od prapovijesti nalazila liburnijska osmatračnica odakle se kontrolirao put iz unutrašnjosti prema moru. Rimljanima je ta lokacija odlično poslužila u doba učvršćivanja obrambenog sustava, tzv. Liburnijskog limesa, kojemu je polazna točka bila Tarsatika, grad – utvrda, na mjestu današnjeg riječkog Starog grada.

Kolosalan pogled na ostatke tog limesa na nasuprotnim brjegovima, Katarini i Kalvariji, kao i na cjelokupni prostor riječkog Starog grada, sveobuhvatno se pruža s platoa Trsatskog kaštela. Trsatski je kaštel jedna od najstarijih fortifikacija u Hrvatskom primorju u kojoj su sačuvana obilježja ranosrednjovjekovne gradogradnje.

Danas je Trsatski kaštel obogaćen novim sadržajima – galerijskim prostorom s likovnim izložbama, ljetnim koncertima i kazališnim predstavama na otvorenom, kao i modnim revijama i književnim večerima. U sklopu Trsatskog kaštela na adresi Partizanski put 9A djeluje Info punkt gdje se mogu dobiti sve informacije o samom objektu i gradu Rijeci.

Adresa: Partizanski put 9a

Radno vrijeme

Ponedjeljak: od 9 do 19 sati
Utorak: od 9 do 19 sati
Srijeda: od 9 do 19 sati
Četvrtak: od 9 do 19 sati
Petak: od 9 do 19 sati
Subota: od 9 do 19 sati
Nedjelja: od 9 do 19 sati

Radi praznikom: od 9 do 19 sati

Lokacija