Rijeka za osobe s posebnim potrebama

Grad Rijeka sve više objekata prilagođava za pristup i kretanje osoba s invaliditetom.

Prije dolaska u Rijeku, kod odabira smještaja, pomognite se našim pretraživačem kataloga smještaja, gdje pomoću filtera jednostavno možete doći do svih objekata koji imaju pristup za osobe za invaliditetom.

Na javnim parkiralištima u Rijeci osigurano je preko 200 parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom, većina pločnika kod pješačkih prijelaza prilagođen je kretanju osoba u invalidskim kolicima, a veliki broj semafora opremljeno je zvučnom signalizacijom za pomoć slijepim i slabovidnim osobama.

Slijepim je osobama dozvoljeno uvođenje specijalno dresiranog psa vodiča u vozila javnog gradskog prijevoza.

Grad Rijeka ima dvije plaže prilagođene osobama s invaliditetom – Uvala Kostanj i plaža Ploče. Uz posebne ulaze u more za invalide, obje plaže nude cijeli niz dodatnih sadržaja te su nositeljice Plave zastave.

Bazeni Kantrida jedni su od najpristupačnijih javnih objekata u Rijeci – u garaži je osigurano 8 mjesta za osobe s invaliditetom, silazak do ulaza bazena omogućen je dizalom, u kojem su ugrađene tipke na Brailleovom pismu. U sklopu kompleksa, osobe s invaliditetom na bazenskim plohama nemaju arhitektonskih barijera, na raspolaganju su prilagođeni sanitarni čvorovi. Bazeni raspolažu dizalom kojim se osobama s invaliditetom i teško pokretnim osobama omogućava ulaz i izlaz iz vode. Lakšem kretanju slijepih i slabovidnih osoba namijenjene su i posebne oznake na podovima koje se razlikuju po boji i po teksturi. Zbog svega navedenog bazenskom kompleksu Kantrida dodijeljeno je priznanje Međunarodnog paraolimpijskog odbora, IPC Distinction.

Zvijezde nikada nisu bile bliže od kad je u Rijeci otvoren Astronomski centar Rijeka koji je prilagođen za pristup i kretanje osobama s invaliditetom. U planetariju je osiguran prostor za 2 do 4 invalidskih kolica, dok se mjesta u svim ostalim dvoranama osiguravaju prema potrebama.

Svega 4 km od centra grada smješten je centar za terapijsko jahanje “Pegaz” koji se posvetio provođenju programa terapijskog jahanja za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Nastavite čitati

Najnovije objave

Izložba MI.Ona.COCO

Izložba MI.Ona.COCO sadržajno pokriva nekoliko zanimljivih tematika. Na početku je prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa (“Stara Nama”, a Riječanima poznatija i

Skip to content