Torpedo

Idejni začetnik Ivan Luppis i tehnički ostvaritelj Robert Whitehead u Rijeci su 1866. godine stvorili torpedo, oružje koje je promijenilo dotadašnje poimanje ratovanja na moru. Napredni tehnički izumi, visoki profiti i velebna zdanja, pretvorili su u to doba Rijeku u kozmopolitski grad i prepoznatljivo središte na karti svijeta.

Luppis je došao na zamisao da stvori napravu za razaranje brodova koja bi bila bez posade, njome bi se upravljalo s kopna, a eksploziv bi se aktivirao prilikom doticaja s plovilom. Godine 1860. svoj izum predstavio je caru Franji Josipu, a neposredno nakon toga upoznao se s britanskim strojarskim inženjerom Robertom Whiteheadom, upraviteljem tvrtke Stabilimento tecnico fiumano, s kojim je 1864. sklopio ugovor o usavršavanju izuma. Ime Roberta Whiteheada, utemeljitelja i prvoga vlasnika renomirane Tvornice torpeda, nedvojbeno zaslužuje da bude upisano zlatnim slovima u povijesti Rijeke. Iako britanski podanik, Rijeku je smatrao svojom drugom domovinom, intenzivno se zanimajući za komunalna pitanja, sudjelujući u osnivanju nekih tvrtki i udruženja, proširujući svoju tvornicu, podižući prelijepe palače, ulažući u grad velika sredstva i osobnu energiju. I danas nas na njega vrlo zorno podsjećaju na riječkom Dolcu Zammattijeve Casa veneziana i druge tri stambene zgrade.

Surađujući s Luppisom, Whitehead razvija potpuno novi proizvod i naziva ga torpedo. Prvi pokusi s torpedom dogodili su se 20. prosinca 1866. godine, ali Whitehead nije bio zadovoljan pa se torpedo još dvije godine usavršavao. Za lansiranje torpeda u riječkom brodogradilištu braće Schiavon adaptirana je topovnjača „Gemse“ na koju je ugrađena torpedna lansirna cijev, novi originalni Whiteheadov izum. Prva riječka torpeda nosila su ime Luppis-Whitehead, a kasnije su se nazivala samo Whitehead torpedima. Taj se naziv zadržao gotovo stotinu godina. Iako je Whitehead izmijenio prvobitni izum i naposljetku izbacio Luppisovo ime, oduvijek je priznavao Luppisu pravo na to otkriće. Godine 1867. Whitehead se preselio iz Trsta u Rijeku i utemeljio prvu tvornicu torpeda na svijetu. Tvornica će osnovati pogone u inozemstvu, s vremenom dopustiti i licenciranu proizvodnju u Engleskoj, Italiji, Americi, Rusiji, Francuskoj…

Nakon I. svjetskoga rata zapadni dio Rijeke, u kojem je bila tvornica torpeda, pripao je Italiji pa proizvodnju torpeda od siječnja 1924. preuzima talijanska vojna industrija. To je trajalo do konca II. svjetskoga rata kada se tvornica vraća u „prave ruke“. Pogoni su djelomice osposobljeni za rad i počela je proizvodnja, od robe široke potrošnje, dizel motora i naravno torpeda. I tako sve do 1966. godine trajala je ta dvojna, civilno-vojna proizvodnja, a onda se odustalo od torpeda. Konačno je mirno mogao otići u povijest.

Nastavite čitati

Najnovije objave

Skip to content