Stiže najčarobniji Advent na Kvarneru u još sjajnijem i bogatijem izdanju

Nakon dugog, toplog i uzbudljivog ljeta koje ove godine kao da ne želi prepustiti mjesto riječkoj jeseni, dani postaju kraći, a majice i džemperi duži i dok se večerima počinjemo ušuškavati u plišane dekice, pristižu nam misli o najčarobnijem dijelu godine i omiljenoj manifestaciji koja se svake godine pobrine za bajkovito izdanje grada u zimskim mjesecima.

Što nas sve očekuje na ovogodišnjem Rijeka Adventu najavili su danas na konferenciji za medije gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, predstavnik Adventa na Gradini Vedran Babić i voditelj Klizališta Morska pahuljica Andrej Radalj.

Rijeka Advent s godinama je postao prepoznatljiv brand koji privlači mnogobrojne domaće i strane goste, a krasi ga jedinstven šarm koji čaroliju Božića tik uz more pretvara u neodoljivu filmsku priču s tisućama lampica i šarenih dekoracija što iz svakog kutka grada pozivaju na druženje na otvorenom, uz tople napitke i uživanje u idiličnom blagdanskom ozračju.

„Nakon prošlogodišnjeg Adventa koji je još uvijek bio obilježen pandemijom, ove godine Rijeka Advent zasjat će u punom sjaju. Uz brojna događanja koja su pripremljena za ovogodišnji Advent posebno se veselim druženju na našoj riječkoj Gastrofešti na Badnjak i već sada pozivam sve da novu 2023. uz DJ-a Voljena Korića, Vatru i Queen Real Tribute Band dočekamo zajedno na riječkom Korzu“, izjavio je gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.

Uoči početka Adventa, u Rijeci će se tijekom srijede i četvrtka, 23. i 24. studenog 2022. godine odvijati sedma po redu humanitarna akcija Kuglice dobrih želja. Kao i prethodnih godina, građani će tijekom akcije na štandu ispred zgrade Grada Rijeke moći donirati 30 kuna, a zauzvrat će dobiti kuglicu u koju će moći napisati svoju božićnu poruku ili želju, a potom kuglicu objesiti na centralni gradski bor na Korzu. Za ovogodišnju je akciju pripremljeno 500 kuglica.  Humanitarna akcija će se tijekom oba dana odvijati od 9.30 do 19.00 sati, a volonteri, studenti Sveučilišta u Rijeci, pomoći će svim zainteresiranim građanima pri izradi kuglica. Prikupljene donacije namijenjene su  Udruzi Svjetionik, koja se  bavi radom s djecom i mladima s teškoćama  u razvoju te njihovim obiteljima. Inicijator i ovogodišnje akcije Kuglice dobrih želja je Udruga studenta biotehnologije Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Gradom Rijeka. 

Tradicionalni Blagdanski sajam na Korzu svake nas godine podsjeća na radost darivanja, uz mnoštvo zanimljivih sitnica, proizvoda predanog rada obrtnika iz cijele Hrvatske. Kroz godinu se izrađuju maštovite rukotvorine, fini proizvodi i originalni pokloni koji se izlažu na simpatičnim adventskim kućicama duž najveće riječke šetnice, koji će zamotani pod božićnim jelkama uveseljavati blagdanska druženja u našim obiteljskim domovima.

Na fontani na Trgu Ivana Koblera i ove godine smjestit će se najljepši Adventski vijenac, čija će prva Adventska svijeća biti upaljena 26.11. u 17.00 sati uz The Mystic Rose ansamble, zbor Schola Cantorum i voditelja Josipa Krmpotića. Korzo će odisati pravom blagdanskom čarolijom s prekrasno okićenim borom i dekoracijom, kako bi šetnja glavnom gradskom šetnicom i ove godine bila magična. Paljenje lampica na Korzu bit će 26.11. u 17:30 uz nastup Prvih riječkih mažoretkinja i performera na štulama Close act iz Nizozemske.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa najavio je ovogodišnji program Rijeka Adventa – najčarobnijeg Adventa na Kvarneru. Istaknuo je kako nas i ove godine očekuju  izrazito bogati programi na svim gradskim lokacijama te brojne točke u centru grada koje će biti dekorirane u foto kutak, kako bi svi posjetitelji ovjekovječili posjet Rijeka Adventu. Svako njegovo novo izdanje donijelo je i nova iznenađenja pa tako, uz već poznati RI Gastro Advent na Trgu Riječke rezolucije i Trgu 128. brigade Hrvatske vojske i tradicionalni blagdanski sajam na Korzu, Advent na Gradini već godinama slovi za jednu od najposebnijih adventskih lokacija u regiji, a prošle je godine oduševila i premijera Adventiranja kod Kazališta koja je manifestaciji donijela jedinstveni urbani štih dostojan velikih adventskih metropola. Trg Ivana Koblera ponovo se uključuje u programe Rijeka Adventa, gdje nas očekuje preko 30 programa izvrsnih DJ-eva i neizostavna gastro ponuda, koja će zadovoljiti svačije nepce.

Ovogodišnje izdanje Ri Gastro Adventa, na Trgu Riječke rezolucije i Trgu 128. brigade Hrvatske vojske donosi brojne novitete, a oduševit će sve posjetitelje. Fini mirisi raznovrsne kuhinje i  toplih napitaka zasigurno će namamiti svakog posjetitelja, bilo za brzinsku marendu ili za večernje druženje uz ukusne zalogaje i finu kapljicu čarobnih blagdanskih napitaka.

I ove godine nastavlja se sjajan projekt Turističke zajednice grada Rijeke – Winter pass, koji daje turistima priliku, koji u gradu borave 2 ili više noćenja, da potpuno besplatno posjete gradske atrakcije – Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Prirodoslovni muzej Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, JGL Muzej farmacije, stalni izložbeni postav Trsatskog kaštela, Peek & Poke Muzej djetinjstva i Muzej informatike, Astronomski centar Rijeka te Bazene Kantrida.

Ove godine Rijeka Advent vraća se još čarobniji i raskošniji, a donijet će našoj svakodnevici vedrinu koja nam u ovo neizvjesno vrijeme svima najviše nedostaje. Kad zaboravimo na sve brige i probleme uz šalicu kuhanog vina, dozvolimo si trenutke opuštanja za kojima toliko čeznemo, a poznati nas mirisi kobasica i fritula podsjećaju da se bliži kraj još jedne burne godine. Ona je za Rijeku već sada rekordna po broju posjetitelja što neosporno dokazuje njenu rastuću poziciju na karti atraktivnih cjelogodišnjih destinacija.

Ove će godine na Trsatskom kaštelu zasjati čak 12 kilometra božićnih lampica što je najviše ikad postavljeno unutar kaštela. U prvih pet izdanja bile su postavljene lampice toplih tonova, dok će ove godine Trsatski kaštel biti obasjana novim LED lampicama posljednje tehnologije koje imaju veći intenzitet svjetlosti, uz 20% manju potrošnju električne energije.  Paljenje lampica zakazano je za nedjelju, 27. studenog u 19:00 sati, a uvertira u paljenje bit će prijenos utakmice hrvatske nogometne reprezentacije protiv Kanade u 17:00 sati. Utakmica će posebno za ovu prigodu biti projicirana na Rimskoj kuli. Predstavnik Adventa na Gradini Vedran Babić zahvalio se Turističkoj zajednici grada Rijeke, kao i Gradu Rijeci na potpori zahvaljujući kojoj je projekt postao prepoznatljiv u cijeloj regiji i čija je mjerljivost itekako moguća ako se zna da je u prvih pet godina Advent na Gradini posjetilo nevjerojatnih 300.000 posjetitelja.

Naši najmlađi i ove godine uživat će u vožnjama Vlakića Djeda Mraza i klizanju na najposebnijem klizalištu, tik uz more – Morskoj pahuljici. Vlakić Djeda Mraza i ove će godine biti dio božićno-novogodišnjih blagdana u Rijeci te će besplatno voziti užim centrom grada od 5. prosinca 2022. godine do 8. siječnja 2023. godine.

Klizalište Morsku pahuljicu, koje se na Gatu Karoline Riječke za vrijeme prosinca nalazi već dvadesetu godinu zaredom, najavio je voditelj klizališta Andrej Radalj te istaknuo kako je to najbolji uvod u brojna prosinačka događanja tijekom Rijeka Adventa. Posebno je istaknuo, već tradicionalan program klizališta, kojem se posebno raduju najmlađi posjetitelji, doček Svetog Nikole, 6. prosinca u popodnevnim satima, kada nas očekuje lutkarska predstava Udruge Orehović i plesni nastup skupine Ri Dance. Samo otvorenje najstarijeg riječkog klizališta zakazano je za 25. studenoga 2022. u 16 sati, a povodom otvorenja nove sezone klizanja svim posjetiteljima bit će omogućeno besplatno klizanje sve do 22 sata.  Kao i dosadašnjih godina Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke omogućit će besplatno klizanje i najam klizaljki učenicima riječkih škola. Sva djeca s područja grada Rijeke moći će kao i dosadašnjih godina tijekom zimskih praznika besplatno pohađati Školu klizanja u organizaciji Doma mladih Rijeka. Radno vrijeme klizališta za škole s područja grada Rijeke bit će radnim danima od 8.00 do 16.00 sati. Građanima će biti na raspolaganju termini u popodnevnim satima i to radnim danima od 16 do 22 sata, a subotom i nedjeljom od 10.00 do 22.00 sata. Na Badnjak i Staru godinu klizalište će raditi skraćeno. Morska pahuljica bit će otvorena do 15. siječnja 2023. godine.

Adventsko vrijeme idealna je prilika da i sami uživamo u ljepotama našeg grada i osjećaju zajedništva koji u njemu vlada više nego u bilo koje drugo vrijeme.

Uz veliki broj nastupa, koncerata, prigodnih priredbi i sadržaja za najmlađe, svatko s Rijeka Adventa odlazi sa širokim osmijehom na licu, a nakon što ga prvi puta posjeti, želi mu se ponovno vratiti.

Ako i vi u daljini već čujete zvončiće, pridružite se slatkom iščekivanju jer uskoro grad preuzima zimska idila koja će nas u blagdane i novu godinu uvesti u najsvečanijem stilu.

Opuštena zabava na jednom od riječkih trgova pod osvjetljenim nebom u toplim zimskim kaputima i s vrućim napitcima u ruci  – prizor je to do kojeg odbrojavamo minute jer za doživjeti pravu čaroliju Adventa ne treba ići daleko, nalazi se u našem gradu i bajkovitiji je nego ikada.

Uskoro počinje najčarobniji Advent na Kvarneru, uvijek poseban i drugačiji – Rijeka Advent.

Nastavite čitati

Najnovije objave

Skip to content