Riječki hoteli

Zahvaljujući svom odličnom položaju u Kvarnerskom zaljevu, ugodnoj klimi i dobroj prometnoj povezanosti, Rijeka je oduvijek privlačila putnike. Već sredinom XIX. stoljeća u gradu su djelovali manji hoteli: Ugarskom kralju, Pošti i Kazalištu, potom se na obali podiže prva Europa sa stotinu kreveta. Uz snažan industrijski razvoj, novu luku i željezničke pruge, koje su 1873. povezale Rijeku s Bečom i Budimpeštom, uslijedilo je podizanje velikih hotela: nove Europe na obali luke te Hotela de la Ville blizu željezničke postaje.

Pred Prvi svjetski rat Rijeka je bila podjednake veličine kao Zagreb, no puno bogatija. Riječki električni tramvaj krenuo je 1899., 11 godina prije nego u Zagrebu, a grad je dobio impresivno kazalište Fellnera i Helmera 1885., deset godina prije Zagreba. Ne iznenađuje da je grad 1914. imao dvadeset hotela, od kojih su neki bili vrlo veliki. Opatija je tada bila drugo turističko mjesto cijele Austro-Ugarske, a imala je samo 13 hotela (ali i 133 vile!). Albergo popolare bio je u Starom gradu ispod crkve svetog Vida, Quarnero i Alla città di Milano posve su zaboravljeni, Royal je dominirao Korzom, Bonavia je bila u skromnijoj zgradi nego danas, Deak, Bristol, Hungaria i Hotel de la Ville bili su jedan do drugog u blizini željezničke postaje, dok su u središtu grada stajali i Lloyd i monumentalna Europa.

Najveći je bio Hotel emigranata na Mlaci, u kojem su odsjedali brojni iseljenici čekajući prijevoz brodovima Cunard Linea na izravnoj liniji za New York. Smješten u Industrijskoj ulici, na samoj obali, bio je dugačak 160 metara, s 1500 kreveta. U Rijeci su bili još i hoteli Adria i Alla Marina Mercantile. Na istočnoj strani Rječine, na Sušaku, bili su Kontinental, tada u rangu najboljih europskih hotela, u vlasništvu A. Žagara, posve zaboravljen Sušak na obali Rječine, Klotilda na Pećinama, a upravo se užurbano dovršavao Jadran, iznad male plaže. Hotel je bio otvoren 28. lipnja 1914. godine, istog dana kad je u Sarajevu ubijen nadvojvoda Franjo Ferdinand, što je bio uvod u Prvi svjetski rat.

Između dva svjetska rata Sušak je bio biran za najljepše uređeno turističko mjesto na obali, a tome su doprinosili i hoteli Kontinental, Jadran, Park, Vila Dragica i Resch. U tada talijanskom dijelu grada bili su poslovni hoteli: Bonavia, Imperial, Reale, Quarnero, Adria i Excelsior. Kako su se vremena prilično promijenila, grad je prilagodio svoju ponudu. Tako danas osim četiriju hotela: Bonavie, Kontinentala, Nebodera i Jadrana, postoji i čitav niz hostela: Kvarner, Happy, Korzo, Kosy, Češka beseda, Carnevale, Morčić, Kod Duje, brod hotel Marina, Rijeka, Lavanda, Kantrida, Dharma, 1W, Fun, Das Hostel.

Nastavite čitati

Najnovije objave

Skip to content