Riječke gastronomske luke okusa drugih zemalja

Riječke gastronomske luke okusa drugih zemalja imaju u ponudi najmanje 7 jela karakterističnih za kuhinju pojedine zemlje ili regije, jelovnik preveden na jezik te zemlje, a uglavnom je u njima zaposlena i osoba koja govori taj jezik.

Indonežanska luka – Wayang; naziv indonežanskog restorana Wayang potiče iz Indonezijskog kazališta sjena, naime wayang kulit je lutka kojom se stvaraju sjene dok se vode bitke između dobra i zla u kazalištu sjena po starom Hinduističkom vjerovanju. Glavna kuharica i vlasnica Wayanga je Ada Marselina, rođena Indonežanka koja živi i radi u Rijeci. U pripremi jela se drži tradicionalnih recepata, dijelom iz street food kulture, a začini koje koristi, dolaze iz Indonezije. Tradicionalnim okusima ljutine i začinjenosti hrane doprinose chilli papričice, kurkuma, galanglom, đumbir, korijander, limunska trava, muškatni oraščić…

Španjolska luka – Capote y Oléšarmantni mali restoran u blizini riječke tržnice, nudi niz španjolskih specijaliteta, među kojima su i paelle, tortilje te niz mesnih i ribljih jela pripravljenih na španjolski način. Vlasnici su uvoznici španjolskih vina, sireva i iberijskog pršuta Pate negre koje se može kupiti u dućanu uz salu restorana.

Kineska luka – Peking; restoran zrači atmosferom Kine – od uređenja do pozadinske glazbe. U ponudi je stotinjak kineskih specijaliteta, kiselih, ljutih i slatkih kombinacija okusa. Jedan od specijaliteta je i hrskava patka sa slatko-kiselim umakom, a bambus i gljive sastavni su dio mnogih jela. Nudi se i nekoliko jela pod nazivom “Tei-pan” mongolsko meso te pohane banane, jabuke i ananas.

Američka luka – Trsat & co; nalazi se na Trsatu i nudi različite vrste burgera, krilca, bataka, tortilje, wrapova, filet américain te različite vrste salata koje su cjeloviti obroci. Koncept posluživanja je self-service.

Azijatska i luka sushia – Taiyo; brodovi sushija – nigiri, temaki, hossomaki, uramaki, futomaki; sashimi i teppanyakia, dio su ponude od preko 100 vrsta azijskih specijaliteta jela koja se nude u Taiyo-u, smještenom pored riječke tržnice. Restoran je prožet atmosferom Azije, a pojedini stolovi dizajnirani su tako da daju privid sjedenja na podu, jer je za noge izdubljen poseban prostor.

Azijska street food luka – Koya Asian Noodles; restoran je koncipiran kao street food s otvorenom kuhinjom vidljivom s ulice i nizom azijskih specijaliteta koje možete konzumirati za jednim od visokih stolova ili ponijeti sa sobom. Noodle i Bao kuhari svaki dan pripremaju sami, a okusi svih jela su prožeti okusima originalnih azijstskih namirnica i začina.

Nastavite čitati

Najnovije objave

Skip to content