,

Riječka groblja

Mjesta gdje počivaju duše grada, riječka groblja Kozala i Trsat, zaštićene su povijesno-kulturne cjeline i nezaobilazna točka posjeta gradu. Zahvaljujući vrijednoj baštini pripadaju Udruženju značajnih europskih grobalja.

Gradska uprava nekadašnje Rijeke je od polovice 18. stoljeća, za najstarije i najljepše monumentalno gradsko groblje Kozala čija povijest seže u 1856. godinu, otkupljivala zemljište ujedno vodeći evidenciju ukopa u Knjizi mrtvih od 1872. godine. Upravo na ovom mjestu vidi se duga tradicija multikulturalnosti Rijeke jer je 1885. godine ovdje zasnovano i Židovsko groblje. Imućniji građani, bogati industrijalci, pomorci, brodovlasnici i bankari naručivali su raskošne grobnice koje su izrađivali domaći i strani priznati kipari.

Najelitnije mjesto na groblju s kojeg se vidi cijeli Kvarner zauzima jedna od najvećih secesijskih grobnica u Hrvatskoj, ona industrijalca i izumitelja torpeda – Roberta Whiteheada iz 1904. godine do koje vodi Pergolijeva skalinada. Osim njega, na Popisu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske su i Mauzoleji Gorup i grobnica Manasteriotti.

Na Kozali, kao i na groblju Trsat podignutom 1901. godine, postoji veliki broj grobova osoba značajnih za hrvatsku povijest, a oba mjesta krasi izuzetna hortikulturna oprema i pejzažna arhitektura.

Groblje kućnih ljubimaca

Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji ima groblje kućnih ljubimaca, za koje zaštitari i ljubitelji malih četveronožaca vole reći da je, uz ono pariško i londonsko, najstarije groblje u Europi. Groblje se također nalazi na Kozali. U naslijeđu su ostali nadgrobni spomenici od polovice tridesetih godina 20. stoljeća, što ukazuje da je groblje nastalo negdje između dva svjetska rata, ali ne prije. Zanimljivo je da tu ne leže samo kućni ljubimci već i životinje koji su svojim uspjesima na izložbama i smotrama po Europi zadužili Hrvatsko kinološko društvo. Tu su i pokopane životinje iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja, Njemačke i Italije.

Lokacija
Rijeka
Lokacija
Rijeka
Detalji o atrakciji
Vrsta atrakcije: Arhitektura
Nastavite čitati

Najnovije objave

Izložba MI.Ona.COCO

Izložba MI.Ona.COCO sadržajno pokriva nekoliko zanimljivih tematika. Na početku je prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa (“Stara Nama”, a Riječanima poznatija i

Skip to content