Gdje jesti i piti
Jedan od najboljih načina za upoznati kulturu, povijest i ponajprije dušu nekoga kraja, je kroz okuse i mirise lokalnih jela i pića, a Rijeka je pravi mozaik nesvakidašnjeg spoja mora i gorja, te bogate povijesne baštine. Sve to daje posebnost ovdašnjoj kuhinji, koja je mješavina talijanske, austrijske i mađarske, uz pučku domišljatost u oskudnim vremenima, a bazirane na nutritivno bogatim namirnicama kvarnerskog podneblja, koje primorskoj gastronomiji daju obilježja ukusne i zdrave mediteranske prehrane, cijenjene i preporučane diljem svijeta. U jelovnicima prevladavaju riba i plodovi mora, sezonsko povrće i voće, samoniklo bilje i maslinovo ulje, a omiljeni pratitelj blagovanja je vino autohtonih sorata, koje je i čest sastojak mnogih recepata. Bitno je ovdje spomenuti i nadaleko poznatu riječku vodu, izuzetne kakvoće, koja protječe središtem grada i po kojoj se naziva.Gastronomski doživljaj i otkrivanje Rijeke najbolje je započeti na glavnoj riječkoj tržnici takozvanoj Velikoj placi, s impresivnom ribarnicom, gdje svako godišnje doba donosi svoje boje i okuse, poput najave onoga što Vas očekuje u riječkim ugostiteljskim objektima, od jednostavnih primorskih obroka do gurmanskih jela, a najbolje uz pratnju lokalnih vina. Dobar tek i živjeli!