Rijeka

Rijeka 2020. godine nosi titulu Europske prijestolnice kulture!

Od 24.ožujka 2016. kada je Rijeka proglašena Europska prijestolnica kulture 2020. godine učinjeni su svi potrebni koraci za realizaciju projekta, počev od osnivanja Trgovačkog društva Rijeka 2020 za provedbu programa, osiguranja financijske konstrukcije do pokretanja velikih infrastrukturnih zahvata Grada Rijeke.

Projekt Europska prijestolnica kulture omogućit će pozicioniranje Rijeke i Hrvatske kao kulturne destinacije na razini cijele Europe jer EPK nije samo projekt Grada Rijeke i regije, već nacionalni projekt kojim se Hrvatska predstavlja Europi. K tome, 2020. godine Hrvatska je prva zemlja u povijesti Europske unije, koja istovremeno predsjeda Vijećem Europske unije i nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

U sklopu projekta Europska prijestolnica kulture obnovit će se infrastruktura i otvoriti nove kulturne ustanove – Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Gradska knjižnica, Dječja kuća, Muzej grada Rijeke, novi kulturni centar RiHub i brod-muzej Galeb
Rijeka Europska prijestolnica kulture okuplja 29 gradova i općina Primorsko-goranske županije, 129 partnera iz EU, uz podršku gradova prijatelja, ali i bivših europskih prijestolnica kulture, a projekt podrazumijeva kulturnu razmjenu s 48 zemalja Europe i svijeta.

Očekuje se uključivanje preko 100 znanstvenika, brojnih sportskih klubova i organizacija te većine kulturnih i obrazovnih institucija s područja PGŽ – ukupno blizu 12 tisuća ljudi. Kroz programe civilnih inicijativa i obrazovne programe uključeno je oko 1700 građana Rijeke i županije.

Projekt se realizira radom oko 800 profesionalaca i volontera iz Hrvatske i Europe te u projektu sudjeluje preko 3 tisuće izvođača.

Planirani proračun projekta iznosi 30 milijuna eura, od čega će Republika Hrvatska i Grad Rijeka osigurati po 10 milijuna eura, dok će se ostatak namaknuti iz drugih izvora, uključujući i prvu hrvatsku filantropsku organizaciju PartneRi koje već okuplja 50-ak gospodarstvenika.

Projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture obuhvaća oko 1000 pojedinačnih programa od otvorenja 1. veljače 2020. do kraja veljače 2021. godine, od pop-kulture do visoke kulture, od programa namijenjenih zajednici do alternativne umjetnosti, od tradicionalnih do suvremenih umjetničkih radova.

Tijekom provedbe projekta održava se blizu 100 edukativnih programa iz područja kreativnih industrija, kulturnog menadžmenta i poduzetništva koji će obuhvatiti i educirati 2500 sudionika što će osigurati značajno kadrovsko nasljeđe u budućnosti.

Već u 2019. u sklopu pretprograma, Rijeka je ugostila brojne umjetnike uključujući i tri nova festivala (dječji festival Tobogan, Porto Etno Festival of World Music and Gastronomy i Sailor Sweet & Salt Music Festival) koji će svoja još bogatija izdanja imati i u 2020.godini.

Program za 2020. godinu javno je predstavljen u rujnu 2019.

Lungomare Site-Specific Art predstavlja niz od 10 suvremenih umjetničkih instalacija koje će biti postavljene na deset različitih lokacija u Kvarnerskom zaljevu. Autori su renomirani svjetski umjetnici.
Multikonfesionalni paviljon Ekumena poznatog arhitekta Nikole Bašića postat će nova oaza mira u riječkom urbanom okruženju i mjesto meditacije i(li) molitve za pripadnike svih religija.
Iz bogatog izložbenog programa već sada mogu se izdvojiti „Devedesete: Ožiljci“, izložba moderne umjetnosti u Istočnoj Europi kao proces nedovršene tranzicije.

Ljubitelje umjetnosti zainteresirat će i izložba „Nepoznati Klimt“ (Klimt Unknown: Love, Death, Ecstasy) na kojoj će biti predstavljeni rijetko viđeni radovi mladog Klimta.

Bogat program planiran je i u HNK Ivana pl. Zajca.

Po prvi puta u povijesti u riječkom teatru će biti postavljena opera Richarda Wagnera „Tristan i Izolda“ u režiji proslavljene redateljice Ann Bogart.

Svjetski poznati koreograf Andonis Foniadakis priprema premijeru baleta „Burning Water“, a jedna od najpoznatijih europskih kazališnih grupa Needcompany predstavit će se komadom „All the Good“.
U svakom slučaju, mnogo je dobrih razloga da ljubitelji kulture posjete Rijeku u 2020.godini.

Više informacija: https://rijeka2020.eu/