Od kada je stanovnika Rijeke, u ovom kraju postoji i tradicija ribarstva. Na Riječkoj tržnici ribarnica je smještena u veličanstvenom paviljonu s ophodnom galerijom i ukrašena kiparskim dekoracijama. Svježa riba, škampi i školjke, dostupni su u mnogim riječkim restoranima, a titula Riječkih gastronomskih ribarskih luka pripala je onima koji imaju i vlastite ribarske ribarske brodice ili posebne ugovore s pojedinim lokalnim ribarima.
U konobi Ugor dugogodišnja tradicija ribarskog poduzeća pretvorena je u jedan oblik ribarske konobe. Od ulova iz vlastite ribarske flote spravljaju se po tradicionalnim receptima primorske i dalmatinske kuhinje jela od riba, rakova i školjki. Smještena je na gornjem Zametu, uređena u primorskom stilu i oplemenjena starim predmetima.
Konoba i ribarnica Girica ima brod ribaricu koja lovi samo za njih. Riblja jela spremaju od dnevno svježeg ulova. Ponose se i vlastitom proizvodnjom tjestenine šurlica, kombinacijama sa svježim namirnicama s riječke tržnice, vinima lokalnih sorti Kvarnera i Istre te tradicijom od 1990. g.
Restoran Nautica svojim položajem uz more dočarava riblju priču. Lokalni ribari s kojima imaju ugovore svaki im dan donose svježe ulovljenu ribu i druge namirnice iz mora.
Restoran Conca d’oro surađuje s lokalnim ribarskim obrtima i uvijek ima u ponudi nekoliko vrsta bijele ribe te tunu Yellow fin.
Konobu Ribica ribama, škampima, rakovima i školjkama snabdijeva nekoliko ugovornih partnera ribara, a oni njihove ulove pretaču u kreativne i tradicionalne delicije.
Konoba Borik je smještena uz more, na Pećinama. Orijentirana je na riblja jela i ulove iz Kvarnerskog zaljeva.
Bistro Mornar smješten je u samom srcu Rijeke, uz gradsku tržnicu i s pogledom na more, odnosno riječku luku. Suradnja s više od desetak ribara i ribarskih obrta, osigurava da gosti Mornara na tanjuru uvijek imaju kvalitetnu i svježu ribu i proizvode od ribe.
Konoba Fiume je smještena na riječkoj tržnici, odmah blizu ribarnice. Dnevni ulov se reflektira i u njezinoj dnevnoj ponudi.
Bistro La Scarpetta kreativno, kulinarski interpretira što ribarski obrt s kojim ima stalni ugovor, taj dan ulovi. Jelovnik se dnevno mijenja.