Luke posebnosti

Fine – dining luka – Nebo Restaurant & Lounge by Deni Srdoč – Živahna i profinjena destinacija na zadnjem katu hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa, koja ponosno spaja okuse Hrvatske sa prekrasnim pogledom na Jadran. Specijalitete visoke hrvatske gastronomije kreira najmlađi hrvatski chef nagrađen s čak dvije MICHELIN-ove zvjezdice, Deni Srdoč. Nebo je prvi riječki restoran sa MICHELIN-ovom zvjezdicom.

Frankopanska luka – Vintage – Smješten u kuli Trsatskog kaštela, u ostavštini povijesti. U čast povijesnoj ulozi obitelji Frankopan, osmišljen je meni Bokun s autohtonim namirnicama kvarnerskog kraja. Na meniju se može pronaći i savur od srdela, domaća maneštra od graha i hobotnice, Frankopanska maneštra sa suhim mesom, domaća marinirana plava riba, kvarnerske kozice u želatini, palenta krumpirica s ovčjim sirom te razna jela sa sezonskim namirnicama. U ponudi su i deserti inspirirani Frankopanima.

Povijesna luka – Tarsa – Jelovnik restorana je isprepleten s povijesnim činjenicama i legendama Trsata koje su i inspiracija za specijalitete kuće.  Restoran je uređen u stilu primorske konobe s mnoštvom povijesnih detalja i otvorenim ognjištem te se ponosi tradicijom dužom od 20 godina.

Luka tapasa – Wine&dine Kod Zajca – Svaki tapas ima svoje vino, a normativi su prilagođeni dugotrajnom uživanju u različitim zalogajima i gutljajima. Bruschette s tatarskim, „rupice“ na briošu, marinirane kozice na bagetu, ovčji sir s pečenim maslinama i niz drugih ukusnih zalogajčića sljubljuju se s kvalitetnim i vrhunskim vinima iz cijele Hrvatske.

Bezglutenska luka – Rica – Specijalizirani lokal koji se sastoji od prostora za konzumaciju i dućana bezglutenskih proizvoda iz proizvodnje Rice. Sami u kamenim mlinovima melju  bezglutenske žitarice (rižu, proso, amaranth, quinou, heljdu) od kojih proizvode pekarske i slastičarske proizvode te s njima pripremaju pizze, hamburgere i tjestenine. Naziv RICA dolazi od RI-Rijeka i C-celijakija.

Bezglutenska luka – Botel Marina – Na botelu Marina, usidrenom u riječkoj luci, uz niz primorskih jela, u ponudi je i 10-ak bezglutenskih. Na posebnom meniju, nudi se 4 predjela, 5 glavnih jela te dvije vrste bezglutenskih kolača.

Luka kobasica – Crobasa – U ponudi je sedam vrsta kobasica spravljenih po vlastitoj recepturi, u vlastitoj proizvodniji, u suradnji s hrvatskim farmama. Među njima su i janjeća basa, istarska basa s tartufima, ljuta basa, burrito basa, ekstra sir basa, juneća basa i roštilj basa. Među prilozima su i palenta s pancetom ili gorgonzolom, pohani kolutići luka…

Barbecue luka – Bodega – Specijalitete s roštilja – njih 15-ak priprema majstor roštilja Bojan Cvetković s mesom iz vlastite proizvodnje i prerade. Višestruki je pobjednik međunarodnog festivala roštilja “Pljeskavica za Guinness-a” koji se održava svake godine u Leskovcu. Uz pljeskavice na koje su domaćini naročito ponosni, čest izbor gostiju su i mesne plate te obročne salate.

Barbecue luka – Lovorka – Roštilj na drveni ugljen, pomno odabrano meso i recepture koje vuku korijene iz kolijevke roštilja, Leskovca neki su od razloga zašto otići u Lovorku. Dodatni aduti su: meze, vješalica, kajmak, gravče na tavče, baklava i ugodan ambijent koji podsjeća na vremena u kojima se manje žurilo, a više uživalo u životu, druženju, opuštanju i hrani.

Dnevna luka – Bistro Mezanin – Ponuda je isključivo dnevna – svakodnevno se priprema 10-ak jela, većinom od domaćih namirnica.  Raštika je iz vrta vlasnika, riba s riječke ribarnice, a samoniklo bilje, koprive, šparoge se također znaju naći u dnevnoj ponudi maneštra, juha, tjestenina, rižota i salata. Svaki dan je u dnevnoj ponudi i neki od mesnih specijaliteta.

Luka za poslovne doručke – Restaurant&pizzeria Porto-O’Hara – Omleti, kroasani, tortilje, lazanje, salate i napolitanske pizze poslužuju se u prostoru u centru grada, a veličina prostora omogućuje i privatnost razgovora tijekom poslovnih doručaka.

Degustacijska luka s pogledom – Trsatica – Veličanstven pogled na grad Rijeku, pruža se s terase Trsatike, a iz šarolike gastronomske ponude izdvajaju se degustacijski tanjuri, u kojima kroz svaku porciju možete doživjeti više različitih jela ili namirnica.

Dnevna korčulanska luka – Blato – Blato je poznati korčulanski proizvođač vina i maslinovog ulja, a korčulanski specijaliteti su sastavni dio ponude njihove konobe u Rijeci.  Od blatske popare, preko vare, pašticade i hobotnice, do korčulanskih slastica, dnevno se nudi 10-ak svježe pripremljenih jela.

Napolitanska luka – Restaurant&pizzeria Porto-O’Hara – VPN (vera pizza napoletana) strogo je zaštićen tradicionalni napolitanski proizvod po načinu izrade, namirnicama kontroliranog porijekla iz regije Campania, propisanim napolitanskim pećima i ostalom opremom kao i ukupnom filozofijom napolitanske pizze. Nedavno je i Unesco zaštitio ova proizvod. U Hrvatskoj trenutačno jedino O’Hara zadovoljava sve uvjete za VPN.

Španjolska luka – Capote y Olé – Šarmantni mali restoran u blizini riječke tržnice, nudi niz španjolskih specijaliteta, među kojima su i paelle, tortilje te niz mesnih i ribljih jela pripravljenih na španjolski način. Vlasnici su uvoznici španjolskih vina, sireva i iberijskog pršuta Pate negre koje se može kupiti u dućanu uz salu restorana.

Tajlandska luka – Sabai – Prvi tajlandski restoran u Rijeci prožet je atmosferom Tajlanda te originalnim okusima 40-ak specijaliteta koje s egzotičnim namirnicama priprema osoblje s Tajlanda. Gosti mogu na skali od 0-4 sami izabrati ljutinu svakog jela. Restoran ima u ponudi i niz jela za vegane te impozantnu vinsku kartu, ponudu craft piva i prirodnih čajeva.

Azijatska luka sushia – Taiyo – Brodovi sushia – nigiri, temaki, hossomaki, uramaki, futomaki;  sashimi i teppanyakia, dio su ponude od preko 100 vrsta azijskih specijaliteta jela koja se nude u Taiyo-u, smještenom pored riječke tržnice. Restoran je prožet atmosferom Azije, a pojedini stolovi dizajnirani su tako da daju privid sjedenja na podu, jer je za noge izdubljen poseban prostor.

Kineska luka – Peking – Restoran zrači atmosferom Kine – od uređenja do pozadinske muzike. U ponudi je stotinjak kineskih specijaliteta, kiselih, ljutih i slatkih kombinacija okusa. Jedan od specijaliteta je i hrskava patka sa slatko-kiselim umakom, a bambus i gljive sastavni su dio mnogih jela. Nudi se i nekoliko  jela pod nazivom „Tei-pan“ mongolsko meso te pohane banane, jabuke i ananas.

Azijska street food luka – Koya  Asian Noodles – Restoran je koncipiran kao street food s otvorenom kuhinjom vidljivom s ulice i nizom azijskih specijaliteta koje možete konzumirati za jednim od visokih stolova ili ponijeti sa sobom. Noodle i Bao kuhari svaki dan pripremaju sami, a okusi svih jela su prožeti okusima originalnih azijatskih namirnica i začina.

Prijavnica za uključenje u luku.