,

Bivša Guvernerova palača

Gradnja Guvernerove palače započela je 1892. u vrijeme guvernera Lajosa Batthyánya, a prema projektu jednog od vodećih mađarskih arhitekata Alajosa Hauszmanna, već potvrđenog na projektu Kraljevske palače i zgrade Parlamenta u Budimpešti. Sred površine od 12 000 m² uzdiže se jednostavan i monumentalan korpus slobodnostojeće neorenesansne palače po uzoru na slavna Palladijeva djela, francuski park s dvije fontane i ogradom od kovanog željeza te dvokrilnim ulaznim vratima sa stražarnicama.

U palači je danas smješten Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, osnovan 1961. godine koji sadrži pomorski, kulturno-povijesni, etnografski i arheološki odjel. Od izvorne opreme Guvernerove palače sačuvan je i prezentiran dio građe u salonima, uključujući namještaj i predmete umjetničkog obrta, koji stilski pokrivaju razdoblje od renesanse do historicizma, te zbirku portreta najuglednijih građana Rijeke.

Detalji o atrakciji
Vrsta atrakcije: Arhitektura
Nastavite čitati

Najnovije objave

Izložba MI.Ona.COCO

Izložba MI.Ona.COCO sadržajno pokriva nekoliko zanimljivih tematika. Na početku je prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa (“Stara Nama”, a Riječanima poznatija i

Skip to content